Idén is közösen tortáztunk Esély-Jövő-Élmény pályázati programunk támogatottjaival és adományozóinkkal. Mi fontosnak tartjuk a személyes találkozásokat, hogy támogatóink és támogatottjaink is megismerhessék egymást. Idei támogatottaink:

1. Student Organisation for Majors of English – EKKE: 2023 januárjában alakult ez az önszerveződő diákcsoport az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Tanszékén. Céljuk a tanszéki diákélet fellendítése és közösségszervezés, valamint változatos – köztük jótékonysági – programok szervezése a tanszék hallgatóinak bevonásával. A pályázatuk célja, hogy egy jótékonysági piknik keretén belül a Kisállatok Világnapján az Egri Menhely – Állatokat Védjük Együtt Alapítvány számára adományokat (állateledel, alom, plédek, stb.) gyűjtsön, miközben közösségépítési célokat is elér az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Tanszékének hallgatói és oktatói körében.

2. Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület: A Nagy Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna kutatása 2020 óta folyik, amikor is a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tanösvényt alakított ki a Nagy Egeden, az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés során találták meg a kápolnára vonatkozó első forrásokat. 2022-ben is támogatta őket alapítványunk, a Múzeumok Éjszakáján rendhagyó, előadásokkal és kiállítással egybekötött múzeum keretében kerültek bemutatásra a kutatási eredmények a Nagy-Eged hegy tetején. Idei pályázatuk célja a romoknál a tervásatás megvalósítása, illetve ebbe a munkába minél több helyi érdeklődő bevonása. Ennek módja egyrészt a feltáráson való önkéntes részvétel, másfelől a helyszíni szemle, mely alkalmakra a helyi gyermekeket és felnőtteket egyaránt várják.

3. Méhvirág Központ és Anyamenedék: céljuk, hogy a baby blues és a szülés utáni depresszió (esetlegesen annak súlyosabb formái) felismerhetővé váljanak az édesanya vagy az őt körülvevő környezet számára és bemutassák a különbséget a természetes folyamat és a kóros állapot között. Szeretnének egy támogató kört, egy megtartó hálót biztosítani az édesanyák számára a szülés után is. Egy adott hónapot (pl. 2023 szeptemberét) a szülés utáni depresszió hónapjának kikiáltani: mind a programjaikkal, mind a közösségi médiában történő kommunikációval a téma fontosságára és gyakoriságára szeretnék felhívni a figyelmet, és megoldást, segítséget kínálni az édesanyák, családok számára.

A tortapartin természetesen finom torta is került a közös asztalra, nagyon köszönjük a felajánlást a Marján cukrászdának!