l

Boldog utca – Díjazottak 2023

Bárány-Csurgó utca

A Bárány utcai és a környékbeli lakosok rutinosak voltak, hiszen már másodszorra szervezték és bonyolították le a Boldog utcai szomszédsági programot. Alapítványunk nem titkolt célja, hogy ezek a rendezvények tradíciók legyenek és igazi közösség formálódjon. Ebben az utcában ez maximálisan megvalósult, hiszen több mint 70 helyi lakos kereste fel a Bárány utca és Csurgó utca határolta kis teret. Ahol aztán igazán jó hangulatban beszélgettek, kapcsolódtak egymáshoz korábban ismert vagy éppen most először találkozott emberek. A hangulatot pedig a szervezők által készített finom sütemények és italok dobták fel. Biztosak vagyunk benne, hogy lesz még folytatás, hiszen az EKA @egrikozossegialapitvany szívesen támogat a jövőben is hasonló szomszédsági összejöveteleket.

Bartakovics utca

Az első szomszédsági rendezvény a Bartakovics Béla utcában egy verőfényes októberi délután zajlott. A lakók célja egymás megismerése és egy kis kertészkedés volt. Ez teljes mértékben megvalósult, hiszen elindultak a beszélgetések a lakók között. A beszámolók szerint nagyon jó volt ismerkedni és sok-sok közös pontot találni az utcában élőkkel. Valamint mindenki készült egy kis finomsággal, a szervezők pedig egy Boldog utca árvácskával köszönték meg az egymásra figyelést. Bodolai Mónikát idézve: Már nemcsak házszámokat látok, hanem arcokat a kapuk mögött és történeteket, családokat.

Tegnap „Boldog utcát” kívántunk a szomszédainknak a Bartakovicson.

Madárkút utca

Egy felnémeti közösség azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a környéken lakók együtt gondozzák a patakot. A Boldog utca projektünk ehhez adta az ötletet, hogy ezt a tevékenységet kössék össze egy utcai bulival. Az Egri Közösségi Alapítvány támogatásából a lakók egy mobil nyársalót vettek, amit a program keretén belül rögtön ki is próbáltak. Az esős idő ellenére a szomszédok ettek, ittak, sütögettek, és késő estig halk zene mellett jókat beszélgettek. A rendezvény egészen közel hozta egymáshoz a lakókat olyannyira, hogy megegyeztek: minden évben megtartják a programot – akár többször is. Szuper érzés, hogy a #boldogutca projektünknek hála, újabb egri utca lett egy kicsit boldogabb.

Mindszenty Gedeon utca

A Mindszenty Gedeon utcai program szervezői személyesen juttatták el a társasház lakóinak a meghívót, így már ez lehetőséget adott a beszélgetések beindítására. Az időjárás ellenére az esemény nagyon hangulatosra sikerült: a kalandos időjárással tarkított esőben elkészített bográcsgulyással, borozgatással, olykor napsütéssel, majd sötétedésig tartó beszélgetéssel.

A program részeként a lakók felújították a hátsó kerti játszóteret. A #boldogutca program keretén belül egy újabb igazán jó hangulatú szomszédsági összejövetel valósult meg, ahol szuper közösségépítő kezdeményezés részesei lehettek az ott élők, és a mindennapi rutinból kiszakadva még jobban megismerhették egymást.

Ez a közösség is egyetértett abban, hogy hagyományt szeretnének teremteni és jövőre újra csatlakoznak az @ Egri Közösségi Alapítvány Boldog utca programjához.

Rajner Károly utca

A Rajner utcában lévő szomszédsági összejövetelre közel százan érkeztek. A számos kis gyerekes családtól kezdve az idősebb korosztályig mindenki nagyon jól érezte magát. A gyerekeknek számtalan program volt és ameddig a felnőttek késői estig beszélgettek, ők fejlámpával a fejükön kerékpároztak. Rengeteg finomság is készült, amit együtt fogyasztottak el. Ráadásul ültettek egy gyönyörű fát is, ami tovább fokozta az örömüket. A lakók hálálkodtak a szervezését és már le is fixálták a következő szomszéd buli időpontját.

Sasvár utca

Dr. Nagyné Csathó Emese beszámolója szívünknek nagyon kedves, hiszen a Boldog utca Programmal pontosan ezeket a célokat tűztük ki és nagyon jó látni, hogy ez valóban megvalósul.

“Köszönjük a lehetőséget, amit kaptunk tőletek, mert képzeljétek el, hogy valami elindult. Valami olyan, amire már régóta vágytunk és tervezgettünk, de eddig soha nem léptük meg. A lakók nagyon kedvesen és támogatóan fogadták a boldog összejövetelt. Célunk a szorosabb és családiasabb utcai légkör kialakítása volt. Csodálatos volt látni, hogy kivétel nélkül mindenki tevékenyen részt vett az előkészületi munkákban. Az esemény vidáman, szeretettel és sok kacagással telt. Úgy érezzük, hogy bár eddig is békességben éltünk egymás mellett, viszont most felkerült ránk egy boldogabban látó szemüveg, mert tudjuk, hogy összetartozunk.

Sugár István utca

Emlékezetes marad a Sugár István utcai lakók életében a szeptember 23-ai szombat.

A szervezés már szeptember elején elkezdődött, amikor megbeszélték egymás között a feladatokat illetve elkészítették és kiosztották az esemény meghívóját.

Az eső sem szegte kedvünket és reggeltől készítették az ételeket és állították a sátrakat.Aztán sorra érkeztek a vendégek, mindenki egy tálca süteménnyel. 15 órakor ünnepélyesen megnyitották a szomszéd ünnepet. Mindenki bemutatkozott mindenkinek aztán vidám kacagások és jó sztorik hallatszottak ki a zsákutcából. Az egyik lakó egy szuper játékot vezényelt le a lakók életéről és az utca nevezetességeiről. A Sugár gulyás majd az édességek elfogyasztása után beindult a tánc. Az utca aerobik oktató lakója salsa bemutatót tartott és bevonta a többi lakót is a táncba. Az élő zene hatása fantasztikus volt, mindenki együtt énekelt és táncolt késő estig az esőben. Az est folyamán eltervezték, hogy a következő ünnepük az adventi készülődés jegyében gesztenyesütés és forralt borozás, teázás lesz. Mindenki nagyon várja az új találkozást. A rendezvény elérte célját, az utca lakóinak élete még közvetlenebb, kapcsolata még bensőségesebb lett. Köszönjük szépen az alapítványnak a támogatást.

Szálloda utca

A szálloda utcában lakó közösség, a #boldogutca program keretén belül több délutánon keresztül tartó projektben vett részt. A projekt egyik részében a társasház környékét tették rendbe, másik részében pedig egy úgynevezett „Könyvmegálló” részt alakítottak ki a lépcsőházon belül. A közös munka jó hangulatban zajlott és igazán büszkék az eredményre. Az itt élők amellett, hogy a közös tulajdonban lévő területek megszépültek, egyben egy közösségépítő kezdeményezés részesei lehettek.

Ezúton is köszönik a programban való részvétel lehetőségét. Közösségük egyetért abban, hogy szeretnénk tovább folytatni ezt a hagyományt és amennyiben lehetséges, jövőre is csatlakozni ehhez a különleges programhoz.

Szarvas Gábor utca

A Szarvas Gábor utcában található társasház lakói között vannak fiatalok és idősek egyaránt. Van aki már 50 éve él az épületben de elmondása szerint ez volt az első alkalom, amikor a lakók olyan közös programot szerveztek, aminek a közösségépítés volt a célja. Az összejövetel délután kezdődött, amikor a lakók elkezdtek egymással beszélgetni, megvitatták a társasházzal kapcsolatos ügyes-bajos dolgokat majd kiváló grill vacsorát készítettek. A közösségépítő program célt ért, ugyanis eltervezték, hogy mostantól havonta összeülnek egy közös szabadtéri vacsorázásra. Sőt, jövőbeni terveik között szerepel egy olyan közösségi tér kialakítása az udvaron, ahol mindenki kényelmesen elfér és a közös főzések is megvalósulhatnak. Természetesen továbbra is szeretnének a Boldog utca Programban részt venni, amit ezúton is köszönnek és amint lehetőség adódik, újra pályázni fognak.