l

Esély – Jövő – Élmény Pályázat 2023 támogatottak

Közösségi régészet az Eged tetején

Eger – Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt-kápolna önkéntes kutatói

(befogadó szervezet: Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület)

Megítélt támogatás: – 200.000 Ft

A Nagy Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna kutatása 2020 óta folyik. Az önkéntes kutatócsapat számára kiemeleten fontos a projekt társadalmasítása: idén ténylegesen bevonták az önkéntes munkába az egrieket.

Május 22-én indult el a tervásatás a Nagy-Eged hegyi kápolnánál és június 1-ig tartott. A munkát több napon keresztül önkéntes fémkeresősök is segítették, ismét számos értékes lelettel gazdagítva a kutatást. A régészeken kívül az önkéntesek meleg étellel való helyszíni ellátása az Alapítvány támogatásával minden ásatási napra megvalósult. Május 25-én és 26-án nyílt napokat tartott a csapat, ahol az érdeklődők helyszíni vezetés keretében megtekinthették a kápolna romjainál zajló tervásatást. Június 2-án a Régészet Napjához kapcsolódóan a műtárgyakból és leletekből nyílt időszaki kiállítás a Dobó István Vármúzeum déli fogadóépületében (jelenleg is látogatható). Június 4-én vasárnap a Régészet Napja országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan, helyszíni vezetés keretében bemutatásra kerültek a kutatás eredményei, tablókiállítással kísérve. A rendezvényen közösségi főzésre is sor került, ezzel köszönték meg az önkéntesek munkáját. A rendezvényeken összesen kb. 80 fő vett részt, őket az önkéntesek felváltva kalauzolták végig a terepen.

Méhvirág Központ és Anyamenedék – Eger – Anyák az árnyékban

Megítélt támogatás – 100.000 Ft

A Méhvirág Központ önkéntesei 2023 novemberére elkészíttettek egy kisfilmet, Anyák az árnyékban címmel, melyben felhívják a figyelmet a gyermekágyi depresszió korai felismerésére, az anyák támogatásának fontosságára. A film bemutatja, hogyan ismerjük fel, mik a jelei a gyermekágyi depressziónak. Kardos-Szabó Zsófia pszichológus, Zámbori Józsefné Tarjáni Aliz anyakör vezető, baba- és kisgyermek hordozási tanácsadó, valamint Csűrösné Kriston Adrienn anyakör vezető beszélnek a problémáról, felismeréséről, és nyújtanak megoldást. Segítségükkel betekinthetünk egy sokak által megélt problémába, ami gyakoribb, mint gondoljuk. A Méhvirág jövőbeli terve, hogy a kisfilm minden nőhöz eljusson, akinek erre szüksége van és együtt, közösen változtassanak a gyermekágyi depresszió megítélésén, az anyákra fordított figyelem minőségén.

A kisfilm itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=5HRJLC3YWPU

Student Organisation for Majors of English – EKKE (SOME) – Pet Picnic adománygyűjtés

Megítélt támogatás – 30.000 Ft

A Student Organisation for Majors of English 2023 januárjában alakult önszerveződő diákcsoport az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Tanszékén.

2023. áprilisának végén adománygyűjtő pikniket tartott a SOME, ahol az Egri Menhely – Állatokat Védjük Együtt Alapítvány számára állateledelt, plédeket stb. gyűjtöttek a hallgatók és okatók, miközben közösségépítés céllal pikniket is szerveztek.