l

Esély – Jövő – Élmény Pályázat 2022 támogatottak

„Add a kezed, mert együtt kerek a világ” Kulturális Seregszemle

ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesülete

Megítélt támogatás: 100.000 Ft

Az ÉFOÉSZ minden év tavaszán bonyolítja le az „Add a kezed, mert együtt kerek a világ” Kulturális Seregszemlét, szemléletformáló programjukat, ennek megvalósításához kértek támogatást. „Célunk, hogy a sérülteket közelebb hozzuk ép társaikhoz és a társadalom elfogadja és befogadja őket. Megmutassuk, hogy a sérült emberekben is lakozik tehetség, csak hozzá kell őket segítenünk a kibontakozáshoz.

Az Egri Közösségi Alapítvány pályázatának nagyon örültünk. A pályázati kiírás nem volt túlbonyolítva, elkészítése nem okozott nehézséget.

Minden projektnél fontos a civil szervezetek közötti jó együttműködés. Az együttműködést továbbra is szeretnénk fenntartani, kibővíteni. Így tudunk segítőket bevonni a programjainkba. A segítők bevonásával az integrációt is elősegítjük, hiszen ezáltal mind több ép személy találkozik a sérült emberekkel.”

Efemer múzeum az Eged tetején

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Megítélt támogatás – 100.000 Ft

„2022. Június 25-én, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat napján zajlott a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tagjai, valamint az önkéntes kutatók által szervezett Múzeum az Eged tetején! elnevezésű program, melyet az Egri Közösségi Alapítvány is támogatott.

Az összesen öt órán át létező „intézmény” célja az volt, hogy egy valódi múzeum tevékenységi körébe tartozó programelemekkel mutassuk be a Nagy-Eged hegy tetején állt Szent Kereszt-kápolna építéstörténetét, helyét, illetve a kutatása során megtalált régészeti leleteket és a templom eredeti berendezési tárgyainak legfontosabb darabjait. Ennek érdekében különböző előadások, kiállítások, illetve egyéb közösségi programok zajlottak a nagy számú, összesen kb. nyolcvan fő érdeklődő előtt az Eger melletti Nagy-Eged hegy tetején. Példaértékűnek tartjuk és köszönjük az együttműködést az Egri Közösségi Alapítványnak.”

Föld Napja A Lajosvárosban

Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület

Megítélt támogatás: 100.000 Ft

Az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület, által koordinált tevékenység civil szervezetek közreműködésével valósult meg. A programon klímatudatos, kreatív, játékos foglakozásokon vehettek részt kicsik és nagyok, amellett gyermekek részére kézműves foglalkozásokat tartottak a szervezők. Az egészségtudatos életmódra nevelés kereteiben zöldség, gyümölcs felismerés, kóstolás, gyermekeknek ügyességi játékok, akadálypálya került megtartásra, emellett kicsik és nagyok részére tartottak jóga foglalkozást és oktatást.

Egerben élő ukrán menekülteknek szóló közösségi programok támogatása

Ukrajnai menekülteket támogató egri önkéntesek

Megítélt támogatás: 100.000 Ft

Az önkéntesek 2022. május 11-én közel egész napos vezetett túrát szerveztek az egri Kistályai és a Sas úti menekültszállások lakóinak a Cserépfalu melletti Hór-völgyébe. A túravezető két önkéntes: Farkas Nikolett és az édesanyja voltak, akik minden vendégnek szendvicset és vizet is készítettek az útra; az önkéntes tolmács Ferkó Klaudia volt. Összesen 58 Egerben élő ukrán menekültet vett részt a kiránduláson: az Ősember-barlangon kívül különböző szurdokat, kaptárköveket és a természet ezer más csodáját is megnézhették. Az út kiváló hangulatban telt, a résztvevők azóta is emlegetik. A támogatásból a belföldi személyszállítás fuvardíját fedezték.

„Példaértékűnek tartom az Egri Közösségi Alapítvány tagjainak segítőkészségét, rugalmasságát, egyáltalán: hozzáállását ehhez a pályázathoz. Kifejezetten hasznos volt a személyes kontakt, egy mentor kijelölése az EKA részéről. A legnagyobb segítség a továbbiakra nézve, ha az ukrán menekülthelyzettel kapcsolatos civil egyeztetéseket továbbra is meg tudjuk tartani.”